Nieuws

Vandaag eerste dag ramadan

Voor ongeveer 1,3 miljard moslims in de wereld begint vandaag de ramadan. Voor de meeste moslims op het noordelijk halfrond wordt het een zware vastenmaand omdat het midden in de zomer nog lang licht is. Tussen zonsopgang en zonsondergang mogen ze niet eten, drinken, roken of geslachtsgemeenschap hebben. In Nederland is dat vandaag vanaf 05.44 uur.

Met de ramadan herdenken de moslims dat de profeet Mohammed de eerste openbaringen zou hebben ontvangen. Die vormen de koran, het heilige boek van de islam. De ramadan vindt plaats in de negende maand van de islamitische kalender. Een islamitisch jaar (twaalf maanmaanden) is ongeveer elf dagen korter dan een "westers" zonnejaar.

Olympische Spelen


Dit jaar is de ramadan vooral bijzonder voor de ongeveer 3500 moslim-atleten die meedoen aan de Olympische Spelen in Londen. Zij zullen het moeilijker hebben om goed te presteren, vooral naarmate hun wedstrijden later op de dag vallen en als die tegen tegenstanders zijn die wel een volle maag hebben. Enkele bekende Nederlandse islamitische olympiŽrs spelen bij het Marokkaanse voetbalelftal. Onder hen zijn Nordin Amrabat, Zakaria Labyad en Soufiane el Hasnaoui.

Overigens is het nog niet zeker of alle sporters op wedstrijddagen gaan vasten. De teksten in de koran laten wel ruimte voor verschillende intepretaties onder verschillende omstandigheden.

Suikerfeest


De ramadan eindigt met het suikerfeest. Afhankelijk van de maanstand valt dat dit jaar op 19 of 20 augustus.
Klik om naar vorige pagina te gaan.
fotoooo